logga

En annan stad

Essäfilm, 58 minuter (2021)
av Rasmus Waern

Millennieskiftet var en gyllene tid i svensk stadsplanering. Hammarby sjöstad blev en modell för hela världen för hur en attraktiv och miljövänlig stadsdel skulle kunna utformas. I spetsen för planeringen stod arkitekten Jan Inghe. Nu finns det en film som berättar om hans arbete och om hur våra städer har utvecklats sedan dess.

Filmen följer Jan Inghes arbete från början med utvecklingen av Minnebergsområdet i Stockholm på nittonhundrasjuttiotalet för att fortsätta med Södra stationsområdet under åttiotalet och sedan kulminera med Hammarby sjöstad på nittiotalet. Den fångar därmed in en era då stadsplaneringen försökte återskapa den traditionella stadens många kvaliteter. Berättelsen om dessa projekt blir därmed också berättelsen om stadens återkomst i svensk samhällsplanering.

Om regissören
Rasmus Waern är en internationellt prisbelönt arkitekturkritiker med en mängd böcker och artiklar om svensk arkitektur nu och då bakom sig. Utbildad till arkitekt på Chalmers tekniska högskola och teknologie doktor i arkitekturhistoria på samma universitet har han verkat som bland annat redaktör, utställnigskurator, juryledamot och som sakkunnig inom arkitekturhistoria i många svenska om- och tillbyggnadsprojekt.

Foto: Tomas Boman
Klipp: Tomas Boman
Ljud: Kajsa Andersö
Musik: Majo Music Production (Mats Olofsson, cello, Josef Cabrales Alin, violin och slagverk samt Johan Ullén, piano) Ljudmix: Jan Alvermark
Grafisk design och stillbild: Ola Österling
Jan Inghes texter läses av Krister Henriksson

Medproducent Rasmus Waern

En annan stad, hemsida inkl. trailer